Witamina D chroni przed rakiem? To przełom w walce z nowotworami

Nowe badania sugerują, że witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych, które zwiększają odporność na nowotwory. Zjawisko to zaobserwowano u myszy, ale niewykluczone, że występuje także u ludzi.
Witamina – zdjęcie poglądowe /Fot. Freepik

Witamina – zdjęcie poglądowe /Fot. Freepik

Naukowcy z Francis Crick Institute, National Cancer Institute (NCI) i Aalborg University odkryli, że myszy, które otrzymywały dietę bogatą w witaminę D były bardziej odporne na eksperymentalnie przeszczepione nowotwory i lepiej reagowały na immunoterapię. Efekt ten zaobserwowano także, gdy zastosowano edycję genów w celu usunięcia białka, które wiąże się z witaminą D.

Czytaj też: Chińscy naukowcy zatrzymali starzenie. W roli głównej witamina

Uczeni zauważyli, że witamina D działa na komórki nabłonkowe w jelitach, które z kolei zwiększają liczbę bakterii Bacteroides fragilis. To właśnie te mikroorganizmy były kluczowe w zapewnieni dodatkowej ochrony przeciwnowotworowej. Szczegóły opisano w czasopiśmie Science.

Dr Nisharnthi Duggan z Cancer Research UK mówi:

Wiemy, że niedobór witaminy D może powodować problemy zdrowotne, jednak nie ma wystarczających dowodów, aby powiązać poziom witaminy D z ryzykiem raka. Celem tych badań jest uzupełnienie luki w dowodach. Chociaż odkrycia sugerują możliwy związek między witaminą D a odpowiedzią immunologiczną na raka, potrzebne są dalsze badania, aby to potwierdzić.

Witamina D i nowotwory – co je łączy?

Aby sprawdzić, czy same bakterie mogą zapewnić lepszą odporność na nowotwory, myszom na normalnej diecie podano Bacteroides fragilis. Gryzonie te były również bardziej odporne na wzrost guza, ale nie wtedy, gdy dieta była uboga w witaminę D.

Czytaj też: Witamina D powodowała zgony u niektórych niemowląt. Po 80 latach wiemy, dlaczego

Wcześniejsze badania sugerowały związek między niedoborem witaminy D a ryzykiem raka u ludzi, chociaż dowody nie były jednoznaczne. Aby rozstrzygnąć wątpliwości, naukowcy przeanalizowali zbiór danych od 1,5 mln mieszkańców Danii, który podkreślił związek między niższym poziomem witaminy D a wyższym ryzykiem wystąpienia nowotworu. Oddzielna analiza populacji pacjentów chorych na raka sugeruje również, że osoby z wyższym poziomem witaminy D częściej dobrze reagowały na immunoterapię (jeden z rodzajów terapii przeciwnowotworowej).

Mikrofotografia przedstawiająca Bacteroides fragilis, które normalnie żyje w ludzkim przewodzie pokarmowym /Fot. Francis Crick Institute

Chociaż bakterie Bacteroides fragilis występują również w mikrobiomie człowieka, potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć, czy witamina D pomaga zapewnić pewną odporność immunologiczną na nowotwory w ramach tego samego mechanizmu.

Dr Evangelos Giampazolias z Cancer Immunosurveillance Group w Cancer Research UK Manchester Institute mówi:

Zidentyfikowanie czynników odróżniających mikrobiom “dobry” od “złego” jest poważnym wyzwaniem. Odkryliśmy, że witamina D pomaga bakteriom jelitowym w wywoływaniu odporności na raka, poprawiając odpowiedź na immunoterapię u myszy. Kluczowym pytaniem, na które obecnie staramy się odpowiedzieć, jest to, w jaki sposób witamina D wspiera “dobry” mikrobiom. Kiedy już to się nam uda, może otworzyć drzwi do zupełnie nowych opcji terapeutycznych.