Kategoria Ekologia

OPAKOWANIA Z GRZYBÓW

OPAKOWANIA Z GRZYBÓW

O problemie, jaki stwarzają plastikowe odpady, pisaliśmy niedawno obszernie na łamach „Focusa”. Chemicy od lat poszukują bardziej ekologicznych alternatyw dla tworzyw sztucznych, ale nie jest to proste – np. torebki foliowe, w które powszechnie pakujemy żywność, są tak tanie i łatwe w użyciu, że trudno je czymś zastąpić. Ciekawe rozwiązanie opracowała Róża Rutkowska, absolwentka School of Form Uniwersytetu SWPS. Projektantkę zainspirowali rodzice zajmujący się uprawą warzyw. Jej SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) to tkanina uzyskana z tzw. grzybka kombuchy, czyli kolonii bakterii i drożdży. Można w nią pakować żywność, chroniąc ją przed zabrudzeniem i przedłużając jej trwałość. Ze SCOBY można też zrobić tacki na jedzenie, torby czy miseczki. A gdy opakowanie jest niepotrzebne, wyrzucamy je na kompost lub po prostu zjadamy. Opakowania SCOBY można szybko i tanio produkować na masową skalę, a ich dodatkowym atutem może być niecodzienny wygląd.

www.makegrowlab.com

PRZYSTANEK ANTYSMOGOWY

PRZYSTANEK ANTYSMOGOWY

Problemu zanieczyszczeń powietrza w polskich miastach zapewne nie uda się szybko rozwiązać, ale przybywa wynalazków, które choć częściowo chronią nas przed smogiem. Jednym z takich rozwiązań jest zielony przystanek, zaprojektowany przez dwóch absolwentów polskich politechnik, którzy założyli startup Degrum. Wyszli z założenia, że korzystanie z komunikacji publicznej jest korzystniejsze dla środowiska, dlatego jej użytkownicy powinni być lepiej zabezpieczeni przed smogiem. Zielony przystanek daje schronienie nie tylko przed deszczem czy słońcem, ale również przed zanieczyszczonym powietrzem. Ma przeszklone ściany, kurtynę powietrzną nad wejściem i filtry usuwające smog z jego wnętrza. Dach konstrukcji i jedna z jej ścian mają być pokryte roślinami, które także będą pochłaniać zanieczyszczenia. W razie potrzeby przystanek można też wyposażyć np. w stację bazową WiFi. Degrum jest na etapie szukania inwestorów.

www.degrum.pl

UPRAWY AEROPONICZNE

UPRAWY AEROPONICZNE

Przyzwyczailiśmy się już do tego, że rośliny można hodować hydroponicznie, czyli bez gleby, z korzeniami zanurzonymi w płynnej pożywce. Kamil Kucia, absolwent Akademii Górniczo-Hutniczej i twórca startupu Aero Tower, poszedł o krok dalej. Promuje uprawy aeroponicznie – w pionowych rurach, wewnątrz których korzenie roślin wiszą swobodnie i są zraszane mgiełką wody z dodatkiem substancji odżywczych. Pozwala to zaoszczędzić miejsce, a przede wszystkim wodę – nawet o 90 proc. w porównaniu z tradycyjnymi metodami hodowli. Rury zwane wieżami można ustawić także we wnętrzu np. własnego mieszkania, a nawet w piwnicy, ponieważ są wyposażone w oświetlenie LED, imitujące letnie światło słoneczne. Można w nich uprawiać zioła, sałatę czy pomidorki koktajlowe. Aero Tower oferuje także odżywki i środki do regulowania kwasowości wody. Instalacje na razie są przeznaczone do użytku domowego, ale w przyszłości mogą też być stosowane na skalę przemysłową.

www.aerotower.pl